Sa Torre

Història   Actuacions destacades

HISTÒRIA

L’estiu de l’any 1988 neix a Manacor l’Agrupació Folklòrica Sa Torre, formada per un grup d’amics que compartien una cosa en comú, el fet de pertànyer a la mateixa barriada, i amb una mateixa afició, el ball i la música mallorquina. A arrel d’això comença el camí de l’agrupació amb una comesa clara, la recerca de la nostra música i de les nostres cançons i de la indumentària que es duia a Mallorca en els segles XVIII i XIX dins el món rural mallorquí. D’aquesta manera es volia recuperar l’art, una mica oblidat, del “ball de bot”.

Per fer realitat aquesta il·lusió es va començar pel grup de balladors i balladores. Es va fer un estudi per tal de trobar la vestimenta de pagès més típica dins el marc de les feines de foravila ja que era la tònica que volia adoptar l’agrupació. Fa poc es va fer una revisió d’aquest estudi inicial i es varen canviar algunes peces de la vestimenta per tal d’esser el més exactes possible d’així com anaven vestits els nostres avantpassats. La vestimenta que porten els components de l’agrupació es caracteritza per la seva senzillesa i per l’absència total de qualsevol tipus de joies o ornaments. És una mostra d’així com anava vestida la gent treballadora, per això diem que anam vestits de “feiners i feineres”.

El fet més característic de la nostra agrupació, en els seus inicis, era la joventut dels i de les seves integrants. Es va començar a ballar amb l’ajut d’enregistraments i amb un cassette. D’aquesta manera era evident que faltava alguna cosa, el grup de música: els “sonadors”. Així es començaren a cercar persones amb vocació musical i amb gust per les tradicions de Mallorca i de la ciutat de Manacor. En el mes de gener de l’any 1989 ja es comptava amb vàries persones que sonaven la guitarra, el llaüt, la bandúrria, la flauta... i amb alguns cantadors i cantadores a la vegada que s’adquiria un equip de so per tal d’oferir una millor qualitat musical.

L’any 1989 es va crear l’Escola de Ball de Bot per a la gent que volia aprendre a ballar els nostres balls i no en sabia. Actualment l’escola té un gran nombre d’alumnes, molts són infants i joves, el futur i les persones que conservaran de les nostres tradicions. L’any 1991 es va fer l’enregistrament d’una cinta, en ella hi han quedat enregistrades tant les cançons tradicionals de l’illa com els temes originals de la pròpia agrupació, composats pel nostre director, en Toni Galmés. Actualment la primera edició de la cinta està exhaurida.

El 2004 varem enregistrar el nostre segon disc “De raça” allà on feim un recull de cançons propies i populars per ballar, animar ses places i mantenir viva la nostra tradició.

La nostra idea és difondre més encara aquesta tradició i aportar el nostre granet d’arena perquè perduri per molts anys.

A dalt

ACTUACIONS DESTACADES

Any 1989
- Intercanvi cultural amb l’agrupació menorquina “Aires del Barranc d’Algendar”, actuant a les festes d’Alaior i Ferreries.

Any 1997

- Festival Folklòric de Porreres
- XVI Mostra Folklòrica Internacional de Son Ferriol
- Intercanvi cultural, aquesta vegada amb “Sa Colla de Sant Joan de Labritja” per participar a les Festes Patronals de San Vicenç de Sa Cala  (Eivissa).

Any 1998

- Dins el programa de Fires i Festes de Primavera de Manacor, l’agrupació organitza la “I Mostra Folklòrica Ciutat de Manacor”, per commemorar el 10è. aniversari de la seva fundació.
- L’Agrupació Folklòrica Sa Torre es desplaça a la  província de Múrcia, concretament a les ciutats de Cieza i Jumilla, per participar en el “Festival Nacional de Folklore Ciudad de Jumilla” i en el “X Festival Internacional de Folklore del Segura”.

Any 2003

- II Mostra Folklòrica Ciutat de Manacor

Any 2007
- Participació a les Festes de Sant Antoni de Gràcia (Barcelona).

Any 2010
- XIX Festival de Folklore de Valeixe, A Cañiza(Pontevedra). Actuació amb col·laboració amb el grup Arrels Marineres (Portocolom).

- XIX Fira de Tardor. Organitzada per Arrels de Sant Joan de Ciutadella (Menorca). Actuació amb col·laboració amb el grup Arrels Marineres (Portocolom).

Any 2012
- Participació a les Festes de Sant Jordi (Eivissa) amb motiu d'un intercanvi amb el Grup de ball pagès de Sant Jordi de Ses Salines. Actuació amb col·laboració amb el grup Es Majoral (Santanyí).

Any 2013
- 25è aniversari grup Sa Torre. Dins les festes de sa Barriada de Sa Torre l'agrupacio celebra el seu 25è aniversari amb la participació del grup de ball pagès de Sant Jordi de Ses Salines. Actuació amb col·laboració amb el grup Arrels Marineres (Portocolom).

Any 2014
- Participació al 50è aniversari de l'agrupació S'Estol des Gerricó de Felanitx.
- Concert presentació del nou Cd ARRELATS. Teatre de Manacor.

Any 2015
- Participació al 75è aniversari de l'agrupació Aires Mallorquins de Palma.
- Col·laboració al concert del 15è aniversari dels Xeremiers de Petra "Paraula de Xeremier". Teatre de Petra.
- Festa final de curs dels tallers de Va de bot!. Barcelona.
- Festival Desfolca't a Calaf. Barcelona.
- Festa final de curs dels tallers de Manresa (Barcelona) organitzat pel grup Tradiball.
- Participació al concert de Nadales de Manacor amb l'estrena de l'obra "Aquests Nadal serà diferent" d'Antoni Galmés Matamalas.

Any 2016
- Concert "Les Músiques de Sant Antoni" juntament amb la Banda de Música de Manacor.
- Col·laboració al concert de "Mésica Mallorquina" organitzat per la Banda de Música de Manacor. S'estrenaran dues obres d'Antoni Galmés Matamalas: Connaught (dedicada als Xeremiers de Petra) i Somni de Lluna.

Any 2018
- Festival Berguedà Folk a Puig-Reig. Barcelona.
- 25è aniversari grup Sa Torre. Dins les festes de sa Barriada de Sa Torre l'agrupacio celebra el seu 25è aniversari amb una ballada i la participació dels grups de Tramudança, S'Estol Porrerenc i Es Revetlers.

Inici   A dalt